POPŻ 2019 -efekty realizacji programu

PODPROGRAM 2019 – efekty

  1. Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej w Mrągowie z terenu województwa warmińsko-mazurskiego przy współpracy Bankiem Żywności w Olsztynie realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2019 współfinasowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie grudzień 2019 – wrzesień 2020.
  2. Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
  • warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, sok jabłkowy, powidła śliwkowe);
  • mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
  • cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
  • tłuszcze (olej rzepakowy),
  • dania gotowe (gołąbki w sosie pomidorowym).
  • skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
  • mięsne (szynka drobiowa, pasztet wieprzowy, filet z makreli w oleju),

3. Pomoc żywnościowa trafiła do 644 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa warmińsko-mazurskiego

4. Wydaliśmy osobom potrzebującym:

  • 32,1346 ton żywności;
  • 3 380 paczek żywnościowych;
  • 0 posiłków;

5. W ramach Podprogramu 2019 dla 23 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono 2 warsztaty edukacyjne w ramach działań towarzyszących:

  • Kulinarnych - 2 spotkań dla 23 uczestników